Pierogowe farsze teściowej
Farsze teściowej, czyli jedne z najpopularniejszych w Polsce pierogowych nadzień, które z pewnością zasmakują naszej przyszłej (lub obecnej) teściowej, czy też takie, które chętnie z nami przyrządzi. Czasami nie ma nic lepszego, niż klasyczne pierogi ruskie czy z kapustą! Przed podaniem przepisów na te farsze, zaprezentujemy Wam uniwersalny przepis na ciasto pierogowe.
Ciasto na 100-130 pierogów*
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 2 szklanki** wrzątku,
- ½ szklanki oleju,
- Szczypta soli.
*Wszystko zależy od Twojej decyzji o wielkości samych pierogów, co do grubości ciasta rekomenduję Ci jak najcieńsze, maksymalnie ok. 2 mm
**Szklanka to ok. 250 ml
Wszystkie składniki dodajemy do jednej miski, najpierw suche, potem mokre. Zarabiamy ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie miękkie, jednolite i z łatwością będzie odchodziło od ręki. W trakcie wałkowania ciasta po kawałku warto przykryć je ścierką lub folią, by się nie wysuszyło.
Ciasto rozwałkujemy na jak najcieńsze, pamiętaj by wcześniej przyprószyć mąką blat, na którym będzie ono wałkowane. Jeśli będzie się przyklejać to można je przyprószyć mąką również z góry w trakcie wałkowanie, lub oprószyć nią wałek – to powinno pomóc.
Po rozwałkowaniu ciasta należy szklanką wykrawać w nim kółka, do których nakładamy wybrany farsz – w zależności od rozmiaru kółka ilość farszu będzie różna, standardowo powinna być to około jedna mała łyżeczka.
Pierogi z serem na słodko
Składniki na farsz:
- 1,5 kg twarogu,
- Pół szklanki cukru białego,
- Łyżeczka Cukru wanilinowego,
- 1 jajko oraz 1 żółtko z jajka,
- Pół torebki budyniu waniliowego,
- Szczypta pieprzu czarnego.
*farsz na około 80 pierogów
Wszystkie składniki dodajemy do jednej miski i mieszamy, twarogu wcześniej nie mielimy, ponieważ jajko powinno wystarczająco skleić farsz. Nie powinien być on zbyt jednolity, gdyż istnieje wtedy większe ryzyko wypłynięcia.
Pierogi ruskie
- 30 dag twarogu (lepiej tłusty, ponieważ jego struktura jest bardziej klejąca, niż krucha),
- Pół kilo puree z ziemniaków (około 5 średniej wielkości ziemniaków,
- Sól i pieprz do smaku (ja dodałam około 3-4 szczypty),
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko.
*farsz na około 80 pierogów
Pierogi chłopskie
Składniki na farsz:
- 1 ugotowany ziemniak zgnieciony na puree,
- 1 łyżeczka cebulki smażonej na boczku,
- 1 łyżeczka.
*farsz na około 20 pierogów
Wszystko razem łączymy na w miarę gładką, jednolita masę, ale nie blendujemy, żeby farsz był niezbyt klejący, ale także gęsty, łatwo odchodzący od ręki.
Pierogi z kapustą
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty (kiszonej lub zwykłej, w sklepie można dostać przygotowane już w woreczku)
- 2 duże białe cebule
- Około 2 łyżki masła (do podsmażenia cebuli)
- 2 liście laurowe
- 2 -3 ziarenka ziela angielskiego
- Pieprz i sól do smaku (dodawany w trakcie gotowania, ja dodałam bardzo dużo pieprzu, bo on bardzo łatwo ginie w pierogach już z ciastem)
*farsz na około 80 pierogów
Gotować w garnku kapustę kiszoną (lub słodką, albo zmieszaną, w zależności od preferencji smakowych) do czasu aż zmięknie z liściem laurowym i zielem angielskim. Jednocześnie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę na patelni na masełku (najlepiej klarowanym). Ugotowaną kapustę odcedzić, wyjąć z niej ziele angielskie i liście laurowe (na ile to możliwe, potem po prostu pilnować, by nie dodać ich do farszu) i dodać do zeszklonej cebulki na patelnię, doprawić pieprzem (i solą do smaku), wymieszać i podsmażyć wszystko razem 5-7 minut. Lepiej jest smażyć nasz farsz na patelni krócej, niż dłużej, bo jeśli przytrzyma się za długo, będzie za suchy. Chodzi o to, by kapusta była jeszcze lekko wilgotna, ale nie klejąca i taką dodajemy do ciasta jako farsz.
Zachęcamy Was do dzielenia się, jak wyszły Wam pierogi z naszych przepisów. Może czegoś w nich zabrakło? Jak zwykle życzymy Wam smacznego i zapraszamy na kolejny post.
Źródła grafik: album prywatny
Komentarze
Prześlij komentarz