Empanadas - pierogowa alternatywa dla miłośników kuchni Ameryki Południowej
Empanadas to tradycyjna odmiana pierogów popularna przede wszystkim w Argentynie ale również Chile czy Meksyku. Pierogi można usmażyć w głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku, a do nadzienia dodać mięso wołowe, kurczaka lub przygotować wersję wegetariańską z samych warzyw. Rodzajów Empanadas jest tak wiele, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Nasza propozycja to pieczone Empanadas z farszem z czerwonych warzyw i kurczaka.
Składniki na 22 pierogi:
- 250 ml mleka,
- 700 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- majeranek,
- papryka wędzona,
- liście laurowe,
- kminek,
- sól,
- pieprz.
Zacznijmy od farszu!
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zacznij przysmażać piersi z kurczaka, każdą stronę niecałe 5 min. Po tym czasie odłóż kurczaka na bok, zaraz do niego wrócimy.
Na patelnię, na której smażyłeś kurczaka wrzuć pokrojone warzywa oraz dodaj łyżeczkę słodkiej papryki wędzonej, duś wszystko razem przez około 12 min, pamiętaj o mieszaniu!
Idealne ciasto na Empanadas
W misce zmiksuj masło, mąkę oraz pół łyżeczki soli. Do gotowej mieszanki dodaj jedno żółtko (bez białka!) oraz podgrzane, ciepłe mleko (nie zagotowane!). Ciasto wyrób, zajmie ci to około 12 minut, i odłóż na około 25-30 min do chłodnego miejsca.
Wróćmy do farszu
Wyjmij kurczaka i przy użyciu dwóch widelców poszarp go drobno, jest to żmudne zajęcie, pozwoli jednak by masa była aksamitna. Dodaj kurczaka do warzyw i wymieszaj wszystko.
Faszerowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkuj cienko, lecz tak by się nie przedzierało. Ten rodzaj ciasta jest bardzo elastyczny dlatego wałkowanie wymaga dużej siły.
Piecz przez około 25 min aż do uzyskania brązowo - złocistej barwy.
Pierogi najlepiej podawać z ostrym sosem np. salsą z papryki.
Uważaj bo po wyciągnięciu z piekarnika farsz jest bardzo gorący!
Źródła grafik: canva.com oraz album prywatny
Komentarze
Prześlij komentarz