Czy idealne ciasto na pierogi istnieje?

Istnieje wiele receptur ciasta na te „idealne” pierogi, na pewno każda babcia może pochwalić się swoim najlepszym przepisem. Ciężko wyłonić zwycięzcę w tej kategorii, możemy jednak wspomnieć o zasadach i wskazówkach, które ułatwią nam dotarcie do perfekcji.

W podstawowych przepisach na ciasto znajdują się:
  • Woda,
  • Mąka,
  • Jajko,
  • Sól.
Składniki te pozwolą nam na stworzenie dobrego w smaku ciasta, będzie ono jednak ciężkie do ugniecenia i niewystarczająco elastyczne, te aspekty zdecydowanie utrudnią pracę przy pierogach.

                                                                                                                                                                          

Ciepła woda
Zawsze do ciasta dodawaj gorącą wodę, pomoże ona zmiękczyć ciasto i bardziej je skleić. Znacznie skróci to czas ugniatania, zarówno przez mikser jak i ręcznie.

Masło
Roztopione masło dodane do ciasta sprawi, że stanie się ono elastyczne i sprężyste. Znacznie ułatwi nam ugniatanie i rozwałkowywanie, które nie będzie wymagać od nas tak dużo energii jak w przypadku podstawowego przepisu. Dodanie masła skraca również czas, który ciasto musi odstać przed rozwałkowywaniem.

Olej
Olej dodany do ciasta pełni podobną funkcję jak masło, ma pomóc w zwiększeniu elastyczności i ułatwić jego obróbkę. To czy wybierzemy olej czy masło zależy od naszych preferencji. W różnych przepisach możemy znaleźć porady by dodawać od 1 łyżeczki do nawet 2 łyżek oleju, musimy samodzielnie wypróbować jaka ilość nam odpowiada.

Ciasto bez jajek
W Polsce pierogowe ciasto bez jajek określamy ciastem przaśnym. Jego składniki to tylko mąką, woda i szczypta soli. Ten rodzaj ciasta delikatnie różni się w smaku ale posiada wielu fanów. Jeżeli dobrze dobierzemy proporcje to ciasto wyjdzie elastyczne i bardziej aksamitne. Wiele osób uważa, że przaśne ciasto łatwiej poddaje się obróbce.

Dobrym pomysłem jest dodanie do tego rodzaju ciasta roztopionego masła, które zwiększy jego sprężystość.

Czas na odstanie ciasta
Każdy rodzaj ciasta potrzebuje czasu pomiędzy ugnieceniem a rozwałkowaniem. Tradycyjne ciasta potrzebują go sporo, najlepiej dać im od 30 minut do godziny, ułatwi to proces wałkowania i sklejania. Masło dodane do ciasta znacznie skraca ten okres, wystarczy mu od 15 do 20 minut. Jednak należy pamiętać, że nawet w tym przypadku 15 minut to absolutne minimum.

Podsypywanie mąką
Podczas ugniatania i rozwałkowywania ciasta często podsypujemy je mąką, żeby było mniej klejące i bardziej plastyczne. Należy bardzo uważać na ilość mąki, której do tego używamy, pamiętajmy by dawać jej minimalne ilości by ciasto nie straciło swojej elastyczności i wilgotności.
                                                                                                                                                                          

Każdy twórca pierogów metodą prób i błędów musi odnaleźć swoje idealne ciasto na pierogi, zachęcamy do używania receptur z przepisów z naszego bloga!


Źródła grafik: canva.com

Komentarze

Popularne posty