Lekkie pierożki z warzywami w papierze ryżowym
Pierogi kojarzą nam się raczej z ciężkim, mącznym daniem, po którym większość z nas czuje się ospale. Oczywiście nie namawiamy do zrezygnowania z ich konsumowania, ale jako miły przerywnik polecamy nasze lekkie pierożki, w których zwykłe ciasto składające się z mąki pszennej, jajek, wody i masła zastępujemy papierem ryżowym. Jako inspirację wizualną posłużyłyśmy się kształtem tradycyjnych gruzińskich pierożków chinkali.
Czas przygotowania: 25-30 minut
Ilość: 10 sztuk
Składniki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego (10 płatów),
- pół papryki czerwonej,
- 1 pomidor,
- 1 ogórek,
- pół puszki fasoli czerwonej,
- pół puszki fasoli białej,
- 10 oliwek zielonych,
- 2 garści rukoli.
Składniki na sos:
- 3 łyżki sosu sojowego,
- pół łyżeczki miodu,
- 1 łyżka oleju lnianego.
Paprykę, ogórka, pomidora, oliwki kroimy na dogodny dla nas kształt (u mnie w kosteczkę). Fasole odcedzamy na sitku i płuczemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy głęboki talerz z letnią wodą do moczenia papieru oraz talerz lub tackę, na której będziemy zwijać pierożki.
Następnie zwijamy pierożki formą przypominające gruzińskie chinkali (podobnie jak na zdjęciu).
Sos przygotowujemy łącząc wszystkie składniki ze sobą. Można je zblendować lub połączyć, energicznie mieszając widelcem bądź trzepaczką. Przygotowane pierożki zamaczamy delikatnie w sosie i tak spożywamy.
Smacznego! :)
Źródła grafik: album prywatny
Komentarze
Prześlij komentarz