Pierogi przypominające ciasteczka a'la szarlotka. Na samą myśl cieknie ślinka. Pomysł na nie zrodził się dość spontanicznie. Leniwe niedzielne popołudnie upływające na czytaniu książki. Nagle zjawiają się goście. W mojej głowie pojawiło się pytanie „Czym ich ugościć skoro lodówka świeci pustkami?”. Na moje szczęście znajomi przybyli do mnie z koszem świeżych jabłek. Pierwsza myśl - pieczone jabłka, ale przecież to już było i muszę być bardziej pomysłowa. Zapytałam ich co najbardziej lubią. Moja przyjaciółka krzyknęła bez dłuższego zastanawiania „PIEROGI!”. Wtedy w mojej głowie zrodził się pomysł na ciasteczkowe pierogi z jabłkami i cynamonem (kto nie kocha takiego połączenia?). Oto historia powstania przepisu na te rumiane pierogi z dodatkiem aromatycznego palonego masła wypełnione słodkimi jabłkami z cynamonem.
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: około 15-20 minut
Ilość: 25 pierożków
Składniki na ciasto:
- 270 gr mąki pszennej typu 550,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 40 gr masła,
- 1 łyżka octu,
- 140 ml mleka,
- opakowanie cukru waniliowego (16g).
Składniki na nadzienie:
- 4 duże jabłka (odmiana słodka: Landsberska, Ligol, Lobo),
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1,5 łyżki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy po kolei: sól, mleko,ocet, jajko i cukier. Zagniatamy wszystkie składniki, odkładamy do czystej miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odkładamy ciasto na 10 min.
W międzyczasie przygotowujemy palone masło. Do rondelka wkładamy masło i podgrzewamy na małym ogniu aż zacznie się pienić. Następnie zaczynamy nieprzerwanie mieszać nasze masło aż na dnie rondelka zaczniemy zauważać jasnobrązowe plamki i poczujemy unoszący się delikatny orzechowy aromat. Palone masło przelewamy do miski aby nie doszło do jego spalenia w nagrzanym rondelku. Ciasto wyjmujemy z miski i wykładamy na blat. Dzielimy na 2 części.
Każdą wałkujemy najcieniej jak to możliwe. Następnie smarujemy pierwszą część ciasta przygotowanym wcześniej palonym masłem, nakładamy na nią drugą i ją również smarujemy. Tak przygotowane ciasto składamy na pół jak kartkę papieru i wkładamy owinięte folią na 30 minut lodówki. W tym czasie jabłka obieramy ze skórki, kroimy na piórka, dodajemy do nich sok z cytryny, cukier i cynamon. Wszystko razem mieszamy.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki na oprószony mąką blat i wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z ciastka owalne elementy.
Kładziemy na nie jabłka i sklejamy jak zwykłe pierogi. Opcjonalnie możemy polać je masłem, jeśli nam ono zostało, lub dodatkowo posypać cukrem pudrem czy cynamonem.
Tak przygotowane pierożki wykładamy na blaszkę i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 15-20min. Przygotowane pierożki można oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakują podane na ciepło z lodami waniliowymi bądź bitą śmietaną.
Smacznego! :)
Źródła grafik: album prywatny
Komentarze
Prześlij komentarz