Pierogi z serem mozzarella, mięsem mielonym, cebulką i suszonymi pomidorami w cieście francuskim
Jak wiecie z naszych poprzednich postów, istnieje wiele rodzajów pierogów z różnymi rodzajami ciast. Dzisiaj zaprezentujemy Wam przepis z użyciem ciasta francuskiego. Można by go nazwać przepisem dla leniwych, gdyż gotowe ciasto francuskie i zmielone mięso można kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. W naszej wersji do farszu dodałyśmy mozzarellę, cebulkę i suszone pomidory, jednak zachęcamy Was do eksperymentowania z innymi dodatkami i dzieleniem się opiniami.
Czas przygotowania: około 30 minut
Ilość: 8 sztuk
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (375 g),
- 400 g mięsa mielonego,
- 180 g pomidorów suszonych w zalewie,
- pół małej cebuli,
- 1 opakowanie mozzarelli w kulce,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżeczki suszonej bazylii,
- szczypta soli i pieprzu.
Pozostałe składniki (opcjonalne):
- małe jajko,
- oregano.
Na każdy kwadrat ułóż plasterek sera bliżej jednego z rogów, jednak pozostaw trochę miejsca, aby móc skleić pierogi.
Po nałożeniu farszu, zacznij robić pierogi sklejając przeciwne rogi ciasta. Aby to zrobić, możesz użyć widelca lub klasycznie, za pomocą palców. Tak przygotowane pierogi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym tłuszczem.
Opcjonalnie możesz posmarować swoje pierogi roztrzepanym jajkiem i posypać wybraną przyprawą. W naszym przypadku jest to oregano.
Pierogi piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 minut.
Gotowe danie możesz podać z sosem pomidorowym. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego! :)
Źródła grafik: album prywatny
Komentarze
Prześlij komentarz