Pierogi z serem mozzarella, mięsem mielonym, cebulką i suszonymi pomidorami w cieście francuskim

Jak wiecie z naszych poprzednich postów, istnieje wiele rodzajów pierogów z różnymi rodzajami ciast. Dzisiaj zaprezentujemy Wam przepis z użyciem ciasta francuskiego. Można by go nazwać przepisem dla leniwych, gdyż gotowe ciasto francuskie i zmielone mięso można kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. W naszej wersji do farszu dodałyśmy mozzarellę, cebulkę i suszone pomidory, jednak zachęcamy Was do eksperymentowania z innymi dodatkami i dzieleniem się opiniami.

                                                                                                                                                                  

Czas przygotowania: około 30 minut

Ilość: 8 sztuk

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (375 g),
  • 400 g mięsa mielonego,
  • 180 g pomidorów suszonych w zalewie,
  • pół małej cebuli,
  • 1 opakowanie mozzarelli w kulce,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii,
  • szczypta soli i pieprzu.

Pozostałe składniki (opcjonalne)
:
  • małe jajko,
  • oregano.
                                                                                                                                                                  

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj mięso mielone i drobno skrojoną cebulkę. Podsmażaj je na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.


Gdy mięso z cebulą się smażą, przygotuj miskę, w której będziesz mieszać składniki na farsz. Następnie wyjmij ze słoiczka suszone pomidory (nie musisz ich dokładnie odcedzać, gdyż zalewa również dodaje smaku) i pokrój je na mniejsze kawałki.


Jeśli mięso się już usmażyło i z patelni wyparowała woda, odłóż ją, aby ostygła.


W tym czasie pokrój ser mozzarella w 8 plastrów.


Po ostygnięciu mięsa i cebulki, przełóż je do miski z suszonymi pomidorami i dodaj bazylię, sól i pieprz, a następnie wymieszaj łyżką.


Następnie przygotuj ciasto francuskie i pokrój je na 8 kwadratów.

Na każdy kwadrat ułóż plasterek sera bliżej jednego z rogów, jednak pozostaw trochę miejsca, aby móc skleić pierogi.


Na ser nałóż łyżeczką przygotowany wcześniej farsz. Pamiętaj o zachowaniu miejsca przy krawędziach ciasta.


Po nałożeniu farszu, zacznij robić pierogi sklejając przeciwne rogi ciasta. Aby to zrobić, możesz użyć widelca lub klasycznie, za pomocą palców. Tak przygotowane pierogi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym tłuszczem.



Opcjonalnie możesz posmarować swoje pierogi roztrzepanym jajkiem i posypać wybraną przyprawą. W naszym przypadku jest to oregano.

Pierogi piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 minut.


Gotowe danie możesz podać z sosem pomidorowym. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego! :)


Źródła grafik: album prywatny

Komentarze

Popularne posty