Festiwal Pierogów Świata

W Polsce najbardziej znanym jest Festiwal Pierogów Świata. Wydarzenie odbywa się w większych miastach w kraju, m.in. w Białymstoku, Krakowie, Katowicach czy Lublinie. Jest to impreza plenerowa, na którą wstęp jest wolny i często razem z wieloma punkami pierogowymi łączy się scena z występami muzycznymi, zarówno solistów, jak i całych zespołów, np. regionalnych.


                                                                                                                                                                          


Wydarzenie zbiera wszystkich chętnych do wzięcia udziału lokalnych twórców pierogów. Jest to zarówno możliwość reklamy swojej restauracji czy sklepu, ale także miejsce, w którym spotykają się pomysły i rodzi jeszcze większa kreatywność. Ponadto na takich stoiskach w dużej mierze spotkamy pierogi tradycyjne, lokalne, ale również pierogi znane z kuchni azjatyckiej czy zachodnioeuropejskiej, które nie zawsze są tak łatwo dostępne.



Jedne z najbardziej wymyślnych pierogów jakie jadłam na takim festiwalu to były pierogi z… dorszem! Można się spotkać z czekoladowymi pierogami, różnymi rodzajami omasty, rozmiarami, czy choćby sposobem podania pierogów. Dużym plusem jest również fakt, że pierogi na takich festiwalach kupuje się na sztuki, najczęściej w cenie 1-2 zł na sztukę. Dzięki temu można zjeść wiele różnych pierogów i poznać wiele różnych smaków, co nie jest tak łatwe do osiągnięcia podczas wizyty w restauracji. Ponadto można być świadkiem pokazów z tworzenia pierogów, możliwości ich sklejania czy właśnie w jaki sposób przygotowuje się je do jedzenia – czy smaży, czy robi na parze, czy może gotuje w lekko posolonej wodzie.


Komentarze

Popularne posty