Calzone - pierogowa pizza

O pierogach calzone (czy też inaczej panzerotti) mogliście przeczytać w naszym poście "Świat pierogów". Przepis, który Wam zaprezentujemy w pewnym stopniu odbiega od tych tradycyjnych, ale idea pozostaje taka sama. Na początku warto również zaznaczyć, że danie to można modyfikować według własnych upodobań (zupełnie jak pizzę). My proponujemy wersję bezmięsną, jednak oczywiście można je do farszu dodać.



                                                                                                                                                                          

Czas przygotowania: około 30 minut
Czas wyrastania ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia: około 25 minut

Liczba porcji: 4 duże pierogi lub 8 mniejszych

Składniki potrzebne na ciasto:
  • 450 gr mąki pszennej, najlepiej typ. 00* - około 2,5 szklanki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 7 gr suchych drożdży,
  • płaska łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki cukru.
Składniki na farsz:
  • 4 opakowania sera mozzarella** w kulach - około 500 gr,
  • 1 duża cebula,
  • 300 gr pieczarek (około 8),
  • 1 duża papryka czerwona,
  • 4 średnie ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka oregano,
  • szczypta soli i pieprzu.
Pozostałe składniki (opcjonalne):
  • sos pomidorowy - około 300 gr,
  • małe jajko,
  • łyżka sezamu.
                                                                                                                                                                  

Do miski wsyp drożdże (możesz też użyć 20 gramów drożdży świeżych, które musisz pokruszyć). Na drożdże wysyp pół łyżeczki cukru. Wlej szklankę lekko ciepłej wody. Dodaj dwie łyżki oliwy. Wsyp mąkę i dodaj sól.

Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie musisz tego robić długo - ważne jest, by wszystkie składniki ładnie się połączyły. Może ono być lekko klejące. Miskę z ciastem przykryj ścierką lub przezroczystą folią. Odstaw do wyrastania na godzinę. Polecamy włożyć je do lekko nagrzanego piekarnika (35-40 stopni).

Kiedy Twoje ciasto będzie wyrastać, przygotuj farsz. Umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę pokrój w drobną kostkę. Postępuj tak samo z obranymi pieczarkami i cebulą. Ząbki czosnku posiekaj lub zmiażdż i posiekaj. Warzywa przesyp do miski i dodaj do nich przyprawy.


Następnie dobrze nagrzej średniej wielkości patelnię, wlej na nią oliwę i wsyp warzywa (wszystkie na raz). Podsmażaj je na małym ogniu przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając je drewnianą łyżką. Nie przykrywaj patelni. Gotowe warzywa przełóż do miski.



Po przygotowaniu warzyw, pokrój ser mozzarella w plastry.



Ciasto przełóż na blat obsypany lekko mąką i wyrabiaj je chwilę, a następnie podziel na cztery równe kawałki (lub więcej, jeśli chcesz mniejsze pierogi). Ciasto szybko wyrośnie ponownie.



Z każdego kawałka ciasta uformuj kulę, potem ją rozwałkuj na placek o średnicy nie większej niż 30 cm. Na jednej połowie placka połóż plastry sera, a na nie farsz. Pamiętaj, aby zostawić wolną przestrzeń przy krawędziach do zaklejenia ciasta.



Połową wolnego ciasta przykryj równo farsz i dokładnie sklej brzegi w dowolny sposób - palcami lub widelcem.



W taki sposób przygotuj wszystkie pierogi. Są one dość duże, dlatego polecamy piec po dwa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy piecze się pierwsza porcja, pozostałe mają czas na ponowne wyrośnięcie. Opcjonalnie pierogi na blaszce możesz polać roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub innymi przyprawami, np. oregano.



Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Pierogi piecz na środkowej półce przez około 25 minut. Po upieczeniu pierwszej partii od razu włóż kolejną. Jeśli robisz mniejsze pierogi, czas ich pieczenia skróci się do 20 minut. Pierogi podawaj z sosem pomidorowym. Możesz go również włożyć do środka, razem farszem.






Smacznego! :)

                                                                                                                                                                  

* Typ. 00 to oznaczenie na drobno zmieloną mąkę pszenną, która zawiera więcej glutenu, przez co ciasto jest bardziej elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu. Dobrymi zamiennikami takiej mąki są mąki typ. 400, 450 lub 550 (mąka luksusowa).
** Do farszu mogą być użyte również inne włoskie sery, np. ricotta, ser owczy Pecorino, Parmigiano Reggiano lub Grana Padano. Sery te są twarde, dlatego do farszu należy dodawać je starte na tarce. Ricottę rozprowadzamy łyżką.


Źródła grafik: canva.com oraz album prywatny

Komentarze

  1. Anonimowy7/4/21 14:05

    Muszę koniecznie spróbować! �� Wyglądają przepysznie��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TAAK <3 Zapraszamy do podzielenia się z nami zdjęciem Twojego calzone :* SMACZNEGO ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty